ΒΙΝΤΕΟΔΗΜΟΤΕΣ ΑΣΙΝΗΣΔΗΜΟΤΕΣ ΛΕΥΚΑΚΙΩΝΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΛΟΥ

29 Νοεμβρίου 2019 “Η Μάχη Ασίνης & Τολού”

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 στο Δημοτικό σχολείο της Ασίνης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση γεγονότων από την μικροϊστορία της Ασίνης. Στις 27 Απριλίου 1941 που οι Γερμανικές Δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή μας, έφτασαν στα Λευκάκια και γνωστοποίησαν τη παρουσία τους τοποθετώντας τη Γερμανική Σβάστικα σε εμφανές σημείο, ώστε να μη βομβαρδίσουν τα Στούκας.

Στη συνέχεια μπήκαν στην Ασίνη χωρίς να περιμένουν οργανωμένη αντίσταση και από τα πρώτα σπίτια της Ασίνης οι Συμμαχικές δυνάμεις άρχισαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τους εισβολείς και σε διαδρομή στο κεντρικό δρόμο της Ασίνης μήκους 1200 μέτρων και τριών περίπου ωρών, έχασαν αρκετές δεκάδες Στρατιωτών. Και οι Συμμαχικές Δυνάμεις που τελικά προδόθηκαν, έχασαν περίπου 30 στρατιώτες. Οι 25 με 27 απώλειες των Συμμάχων ήταν στο κέντρο της μάχης και 3 σκοτώθηκαν στο Τολό από αεροπορικά πυρά.

Για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 1941, ΑΣΙΝΗΣ & ΤΟΛΟΥ μίλησαν 9 μάρτυρες που έζησαν, τη μάχη ως παιδιά από 5 μέχρι 16 ετών στα Λευκάκια, την Ασίνη και το Τολό. Μετά από ενάμιση χρόνο έρευνας παρουσιάστηκαν και στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά που έλεγαν οι μάρτυρες για την εξέλιξη των γεγονότων της μάχης στον κεντρικό δρόμο της Ασίνης και τους 200 με 300 νεκρούς που είδαν με τα μάτια τους, Συμμάχους και Γερμανούς.

Η Commonwealth War Grave Commition έχει στη σελίδα της, λίστα με 26 θύματα με γνωστή ημερομηνία θανάτου και πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες και τα γεγονότα της συγκεκριμένης τελευταίας μάχης στο Νομό Αργολιδοκορινθίας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button