ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΣΙΝΗΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΡΟΣΩΠΑ

Βραδιά μνήμης για τον Κώστα Σεραφείμ στην Ασίνη,

Τη μνήμη και το έργο του δημοσιογράφου Κώστα Σεραφείμ τίμησε το βράδυ του Σαββάτου, στη γενέτειρα του Ασίνη, ο πολιτιστικός σύλλογος «Καστράκι».

Η εκδήλωση έγινε ένα ακριβώς χρόνο από την ημέρα που «έφυγε», πλήρης ημερών, ο δημοσιογράφος και λαογράφος της Αργολίδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιώργος Γαβρήλος και φυσικά ο οικοδεσπότης, πρόεδρος του Συλλόγου Λάμπρος Σκουφούλας. Παρών και ο πρώην νομάρχης Τάσος Σαλεσιώτης, ενώ χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας.

Βασική ομιλήτρια ήταν η εγγονή του Κ. Σεραφείμ Σιμπίλε Μπουτσικάρη η οποία παρουσίασε τη ζωή, τη δημοσιογραφική πορεία αλλά και την κοινωνική προσφορά του στον τόπο του, την Ασίνη και όλη την Αργολίδα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τρίπολης Γιάννης Γαλανόπουλος μίλησε για την πολύχρονη σχέση του με τον Κώστα Σεραφείμ, για το ποιος ήταν ο δημοσιογράφος – ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων, πως «έτρεχε» για το ρεπορτάζ κλπ ενώ θυμήθηκε μεγάλα γεγονότα που είχαν καλύψει μαζί για τον Αθηναϊκό Τύπο.

«Ο Κώστας ήταν σε … ετοιμότητα επί 24ωρου βάσεως, με το μπλοκάκι και τη φωτογραφική μηχανή έτρεχε παν του για να βγάλει την είδηση, να είναι έγκυρη, και να την μεταδώσει άμεσα σε όλα τα έντυπα που συνεργαζόταν.

Και ήταν πολλά, με διαφορετική μάλιστα φιλοσοφία και πολιτική γραμμή, κάτι που προφανώς έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά του Κώστα, ο οποίος όμως πάντα ήταν σωστός, γρήγορος, για αυτό και ήταν περιζήτητος στις εφημερίδες της εποχής.

 
Κάποιες φορές μάλιστα βρέθηκε και κατηγορούμενος ως δημοσιογράφος, επειδή οι αναφερόμενοι στο ρεπορτάζ αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων, φυσικά ποτέ δεν καταδικάστηκε.

Χωρίς προκαταλήψεις, πολιτικές σκοπιμότητες η αντιπάθειες ο Κώστας έβαζε πάνω από όλα την είδηση και το συμφέρον του τόπου, της Αργολίδας.

Στο όνομα τη συνέπειας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δεν δίσταζε να έρθει σε σύγκρουση με τοπικούς παράγοντες, με πολιτικά πρόσωπα και όσους τον εμπόδιζαν να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Χωρίς τις ανέσεις των σημερινών ΜΜΕ ο Κώστας έτρεχε, με το λεωφορείο πολλές φορές, να καταγράψει, να φωτογραφήσει, να στείλει τα φιλμ στο φωτοπρακτορείο της Αθήνας, να δώσει μετά την ανταπόκριση. Άλλωστε πάντα ο χρόνος πίεζε…”  είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γαλανόπουλος για τον φίλο του Κώστα Σεραφείμ.

Ο δημοσιογράφος του “Ανανώστη Πελοποννήσου” Άκης Γκάτζιος αναφέρθηκε κι αυτός στη φιλική -και συναδελφική – σχέση του με τον Κ. Σεραφείμ και ανέφερε διάφορα περιστατικά και στιγμιότυπα για να δείξει το πάθος, την αντικειμενικότητα, την επιμονή και το μεράκι του Κώστα για τη δημοσιογραφία και την αλήθεια:

“Ο Κώστας Σεραφείμ δεν συμβιβάστηκε ποτέ, δεν δίστασε να συγκρουστεί και με πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να μην “τσαλακώσει” το κύρος του ως δημοσιογράφου και ως πολίτη” είπε ο Άκης Γκάτζιος που πρόσθεσε ότι “ο Κώστας ένοιωθε πάντα νέος και, ακόμη στα τελευταία χρόνια της ζωής του, του άρεσε να κάνει παρέα με τους νεότερους δημοσιογράφους”.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης –Γενική Γραμματέας του Συλλόγου- Καίτη Κονίδα σκιαγράφησε το λαογραφικό έργο του Κώστα Σεραφείμ, με αφορμή το βιβλίο του “Λαογραφικά της Αργολίδας” (1981) που αποτελεί ακόμη, πηγή για μαθητές, ερευνητές της παράδοσης κλπ.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν φωτογραφίες από τη ζωή και δράση του Κώστα Σεραφείμ αλλά και ένα μικρό απόσπασμα από ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γιώργου Ζέρβα όπου ο Κ.Σ. με φόντο την Αρχαία Ασίνη (Καστράκι) θυμάται και εξιστορεί γεγονότα από την περίοδο της Κατοχής.

Στη σαββατιάτικη εκδήλωση η αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Ασίνης –εκεί όπου φοίτησε και ο Κώστας Σεραφείμ- ήταν κατάμεστη από συγχωριανούς, συγγενείς, και φίλους του οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τη στάση ζωής και το έργο του συμπατριώτη τους Δημοσιογράφου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button